Unieke oorlogsketting voor Museum ‘40-’45

Laatste nieuws

In december 1943 gaat een aantal kinderen van de familie de Vries per fiets naar een bevriende slager in Engelbert. De familie woonde aan de Grote Markt in Groningen, pal naast de Martinitoren, aan het Kreupelstraatje. Ze konden in Engelbert voor het gezin een leverworst ophalen. Na hun bezoek aan Engelbert werd vervolgens nog even koers gezet naar Harkstede, waar net een aantal dagen daarvoor een groot Amerikaans B-17 vliegtuig was neergeschoten. Dochter Mattie de Vries, toen 11 jaar oud, wilde heel graag een stukje plexiglas, om daar een kettinkje van te maken. Echter werd het terrein bewaakt door Duitsers en een aantal Landwachters. “Wat moeten jullie hier?” en “wegwezen!” Ze antwoorden: “We willen alleen even kijken en graag een stukje plexiglas.” Daar kwam echter niets van in. Tenslotte kwam de vraag van de Landwachters of ze eventueel niet iets te ruil hadden. Het enige wat ze bij zich hadden, was de net verkregen leverworst… Deze werd uiteindelijk, met behoorlijk wat tegenzin, aan de Landwachters overhandigd. Vervolgens werd voor Mattie tussen de wrakstukken een stuk plexiglas opgezocht.

Hoe de thuiskomst destijds verlopen is, laat zich raden. Het pand van het gezin werd tijdens de bevrijdingsgevechten in april 1945 volledig verwoest. Als jong meisje had Mattie met een neefje in en na de oorlogsjaren allerlei spullen verzameld. Deze heeft zij een aantal jaren geleden al aan Museum ‘40-’45 in Harkstede geschonken. Nog altijd droeg zij met trots haar “oorlogssouvenir” uit Harkstede; het kettinkje met een stuk geslepen plexiglas.

13 juni jl. kwam Mattie Wester-de Vries op 83-jarige leeftijd te overlijden. Op 19 juni is zij begraven bij het witte kerkje van Engelbert. Haar ketting is dankzij haar kinderen na 71 jaar weer terug in Harkstede. Tijdens de grote Themadag “De oorlog in de lucht 1939-1945”, op zaterdag 26 september is deze nieuwe aanwinst te bewonderen in het museumpje. Ook zijn er die dag weer vele voertuigen en motoren van Keep Them Rolling aanwezig.

Latest Posts

Aanbevolen