Siddeburen Vegters halen gelijk bij Raad van State

Vegters halen gelijk bij Raad van State

Piet en Stieneke Vegter uit Siddeburen kunnen opgelucht adem halen. Na zestien jaar juridisch getouwtrek is er eindelijk een punt gezet achter hun slepende dossier. De Raad van State stelde hen afgelopen week in het gelijk: de gemeente Slochteren dient de familie Vegter een fatsoenlijke planschadevergoeding te betalen.

De planschadevergoeding was in juni 2000 aangevraagd vanwege de aanleg van een hoogspanningsleiding op honderd meter afstand van het gezin aan de Oudeweg 184 in Siddeburen. Volgens het echtpaar werd hierbij niet alleen het uitzicht verpest, maar hebben zij bij wind last van ’klappende’ hoogspanningskabels en indringende fluittonen. ”Bovendien weet niemand exact wat de risico’s zijn van de elektromagnetische straling, afkomstig van de vijftig elektriciteitskabels die boven ons hoofd hangen,” stelde Vegter. Op donderdag 4 juli 2013 kende de Slochter gemeenteraad de akkerbouwer en loonwerker uiteindelijk een bedrag van 3.403 euro toe. Het echtpaar kon echter allerminst leven met de beslissing van de raad en zocht hun gelijk bij het hoogste rechtsorgaan in Nederland. Vegter: ”We voelden ons vernacheld en gemangeld. We waren afgescheept met een misselijkmakende fooi.”

De Raad van State geeft Vegter nu gelijk en veroordeelt de gemeente tot het betalen van 11.345 euro. De planschadevergoeding wordt nog eens verhoogd met de rente vanaf het jaar 2000. Dat rentebedrag is inmiddels hoger dan de feitelijke vergoeding. De Raad van State veroordeelt de gemeente tevens tot het betalen van de proces- en onkosten van Vegter. Die is dan ook tevreden over de uitspraak. ”Binnen het Nederlands rechtssysteem is dit het maximale wat de rechter voor ons kon doen.” Wel is hij nog altijd zeer verbolgen over de houding van de gemeente. ”Die heeft zich in alle mogelijke bochten gekeerd om hier onderuit te komen. Wij hebben het gevoel door hen om de tuin te zijn geleid. Het kost de gemeente nu veel meer dan wanneer ze direct met een fatsoenlijke regeling waren gekomen.” Voor Piet en Stieneke Vegter werd de toekenning van de planschade uiteindelijk een principekwestie. ”We zochten enkel nog rechtvaardigheid en erkenning van onze overlast. Die hebben we gekregen. Gelukkig beschikten wij over een lange adem. Vele andere burgers waren in een dergelijke kwestie allang murw geslagen en hadden de strijd opgegeven.”

Laatste nieuws

MFC Houtstek Slochteren werd verrast met een donatie

Het bestuur van MFC Houtstek werd de afgelopen week blij verrast met een donatie van 20.000 euro van...

Zonovergoten tweede rondje Art Carrousel

Er was afgelopen zondag veel plezier en vermaak rondom De Ent in Hellum tijdens de tweede editie...

Museum ’40-’45 organiseert een drietal open dagen

Afgelopen zaterdag hield Museum ’40-’45 aan de W.A. Scholtenlaan in Kolham een Open Dag. Chris Scholtens (68)...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u

X