Verzameling ’Museum 40-45’ verhuisd naar Kolham

Laatste nieuws

Na ruim een half jaar verhuizen en inrichten heropent Chris Scholtens eind deze maand zijn verzameling ’Museum 40-45’ in het gebouw van Batech BV op het bedrijventerrein Rengerspark te Kolham. ”Het was een gigantische klus, maar dankzij de hulp van mijn verzamelvrienden is het toch gelukt. Ik kan niet wachten om mijn verzameling te tonen aan het publiek.”

Zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog begon al tijdens de kinderjaren. Scholtens (66) groeide op in de tijd dat de echo’s van de oorlog nog naklonken. Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn opa’s pamfletten die in september 1939 door de Duitsers waren uitgestrooid boven Oost-Groningen. Het was de start van een verzameling die inmiddels is uitgegroeid tot immense proporties.

Scholtens vergaarde zijn collectie op vlooienmarkten, tentoonstellingen en beurzen en ruilde stukken met andere verzamelaars. ”En als mensen eenmaal weten dat je verzamelt, komen ze spontaan spullen brengen.” In 1993 vestigde Scholtens zijn verzameling aan de Hoofdweg in Slochteren. Elf jaar later verhuisde hij naar een ruimte in het pand van kapsalon De Knipstee in zijn woonplaats Harkstede. Omdat de salon ging uitbreiden moest de collectioneur opnieuw op zoek naar een nieuwe plek om zijn relikwieën tentoon te kunnen stellen. Die vond hij dus in Kolham.

Scholtens, die ruim 42 jaar werkzaam was in de assurantiën, wil met zijn tentoonstelling alle facetten van de oorlogsjaren weergeven: ”Dit is het complete verhaal vanaf de mobilisatie in september 1939 tot de zomer van 1945.” Er zijn kasten vol boeken te bewonderen, zoals een collectie geschonken door (wijlen) Henk Ridderbos, voormalig beheerder van De Roemte in Harkstede.

Het indrukwekkende arsenaal bevat verder documenten, kranten, materialen, kledingstukken en legio gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Doordat met name de persoonlijke kant van de oorlogsjaren wordt belicht, is de herkenbaarheid voor de bezoeker groot. Vanwege de vele schenkingen van mensen uit de omgeving van Scholtens is er bovendien extra aandacht voor de lokale en regionale oorlogsgeschiedenis. Hierdoor is de tentoonstelling óók voor de gemiddelde inwoner van de Woldstreek interessant.

Zo zijn er petroleum-aanmaakblokjes van De Concurrent uit Siddeburen, een broodoventje van de familie Schrik uit Slochteren, vleeshaken van Slagerij Bollegraaf uit Hellum en een melkbus voor warme pap, die ’putjesgravers’ hebben achtergelaten in de landerijen bij Lageland. Een topstuk van de collectie is het schuifluik van het distributiekantoor van Slochteren, dat in 1944 werd overvallen. ”De overval eiste drie mensenlevens,” weet Scholtens, die achter vrijwel ieder tentoongesteld voorwerp het verhaal kent.

Ook bevat zijn collectie levensmiddelen, zoals een glazen pot met gebrande rogge, waar surrogaatkoffie van werd gemaakt. Wanneer de deksel opengaat is een scherpe geur waarneembaar, die je inderdaad makkelijk aan koffie kan herleiden. ”Lekker hè?” Er zijn zelfs nog complete pakjes surrogaatkoffie, wekpotten met augurken en een fles koolzaadolie uit Harkstede. ”Allemaal origineel en uit de oorlogstijd,” verzekert de enthousiaste hobbyist trots.

Het ’oorlogsmuseum’ van Scholtens beslaat nu ruim 60 vierkante meter, meer dan het dubbele van zijn voormalige onderkomen in Harkstede. ”Maar dat wil niet zeggen dat ik nu als een gek spullen erbij ga kopen,” lacht hij. ”Ik steek er heel veel energie in, maar het blijft een hobby en ik wil ook tijd houden voor mijn vrouw Froukje, mijn vijf kleinkinderen en mijn tuintje.” Op zaterdag 29 september opent Scholtens voor het eerst de deuren van zijn nieuwe ’Museum 40-45’. Iedereen is welkom, de entree is gratis. Neem er wel de tijd voor, want als de verzamelaar eenmaal begint te vertellen…..

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30