Stichting Instructiebad Slochteren vierde afgelopen zaterdag haar 20-jarig bestaan met een feestelijke avond voor alle vrijwilligers. Zangeres Gré Parelmoer zette de Edsersheerd bij tijd en wijle op z’n kop, terwijl de Slochter auteur Herman Sandman voorlas uit eigen werk.

Uiteraard was er ook een moment van terugkijken en vooruitblikken. In zijn speech stond voorzitter Henk Gernaat stil bij de oprichting van de stichting die het openluchtzwembad eind jaren negentig kon behoeden voor sluiting. Oud-voorzitter Andries Doorlag werd in het zonnetje gezet. ”Want als je aan zo’n klus begint moet je eigenlijk wel een beetje gek zijn; zoveel uren steken in het beheren van een zwembad,” zei Gernaat. Hij stond ook stil bij de plannen in 2004 om het zwembad te verhuizen naar de Duurswoldhal. ”We stelden voor om starterswoningen te bouwen op het zwembadterrein en een brede school met een gezondheidscentrum neer te zetten bij de sporthal. Onze ideeën hebben het niet gehaald, maar we haalden wel het acht uur Journaal!” Gernaat bedankte de gemeente voor de betrokkenheid en subsidies, waardoor het in 2013 mogelijk was het zwembad te renoveren. ”De gemeente heeft niet alleen de renovatie betaald, maar ook € 40.000,- gereserveerd voor onderhoud tot en met 2023.”

Uiteraard stond de stichtingsvoorzitter uitgebreid stil bij de belangeloze inzet van de vele vrijwilligers: ”Jarenlang hebben jullie je maximaal ingespannen om het zwembad te beheren, mooier te maken en op te knappen, zodat we er nog jaren plezier van kunnen beleven. Dat gaat niet vanzelf, dat kost heel veel vrije uren, doorzettingsvermogen, het vermogen om creatief te zijn en te zorgen dat je op gezonde voet leeft met de gemeente Slochteren.” Toch werden er ook een paar zorgen gedeeld: ”De bezoekersaantallen nemen de laatste jaren een beetje af en ook willen we heel graag nog meer vrijwilligers betrekken bij De Tobbe.” De stichting zit vooral te springen om extra bestuursleden. ”Dus mocht je zelf of iemand anders weten die mee wil helpen om het zwembad te besturen, meld je dan aan,” was de oproep van Gernaat. ”Volgend jaar hopen we het 50-jarig bestaan van De Tobbe te vieren. Dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Maar dat kan alleen als we voldoende vrijwilligers hebben.”