Vrijwilligersproject tegen eenzaamheid doorslaand succes

Laatste nieuws

Op 29 oktober is Zonnehuisgroep Noord een vrijwilligersproject gestart in De Eetka­mer van Oranje in ’t Olderloug waar­bij bewoners uit de omgeving voor een minimaal bedrag van vijf euro een drie-gangen menu kunnen komen eten. Doel van het project is om omwonenden uit hun isolement te halen door hen uit te nodigen voor een gezonde maaltijd en vooral een gezellige avond. “We willen als ‘Huiskamer van Slochte­ren’ de binding met het dorp en de bewoners versterken,” zegt coördinator Arthur Hilberdink. Een staal­tje participatiesamenleving in optima forma.

“Sorry, de gehaktballen zijn op,” roept vrijwilliger Jeroen Fokken lachend tegen de heer J.G. Dam (89) die aan het hoofd van één van de lange tafels zit. “Dat gift nait mien jong, ik zit al vol, maar het is zo lekker.” Dam is één van de gasten van het eerste uur. “De eerste keer waren we met elf personen, maar je ziet de groep groeien. Mensen nemen elkaar mee. De laatste maanden zijn er telkens rond de dertig personen. En met kerst waren het er zelfs 65.” De voormalig landbouwer uit Schild­wol­de woont in een aanleunwoning achter ’t Olderloug. “Ik vind het een prachtig initiatief. Ik zit alleen thuis. De dagen zijn lang. Hier kan ik lekker eten en praat ik met mensen die ik anders nooit spreek.” Het menu bestaat deze keer uit champignonsoep, rode kool met aardappelpuree en een gehaktbal, en een feestelijk verrassingstoetje van drie soorten vla. “Heerlijk toch,” zegt Dam, “en dat voor vijf euro.” Voor de gelegenheid is dit keer zelfs een pianist aangeschoven, die tussen de gerechten door voor muzikale begeleiding zorgt.

Het project vindt om de 14 dagen op de woensdagavond plaats en draait enkel op vrijwilligers. Ze worden begeleid door een professionele kok. Samen zetten zij zich in om hun gasten een onvergetelijke avond te bezorgen. “We hebben er echt lol in. Als je ziet hoe de mensen genieten, dan geniet je zelf ook,” aldus Jeroen Fokken. “Het is heel dankbaar werk.” Arthur Hilberdink vult hem aan. “We houden het laagdrempelig. Daarom eten de vrijwilligers gewoon met de gasten mee. We maken lange tafels zodat de gasten wel bij elkaar moeten zitten. Hierdoor komen ze sneller met elkaar in gesprek.” Wethouder Jan Jakob Boersma is verheugd over het initiatief. “Het is mooi en belangrijk voor de sociale samenhang dat mensen elkaar op deze manier kunnen ontmoeten. Het sociale team promoot het dan ook bij onze inwoners tijdens de ‘keukentafelgesprekken’.” Op 18 februari kunnen omwonenden wederom aanschuiven in de Huiskamer van Slochteren. Hilberdink: “We hopen nog meer mensen te bereiken van verschillende leeftijdsgroepen om hen samen te brengen aan onze tafels. Ook kunnen we nog enkele vrijwilligers gebruiken.”

Dat de avond geslaagd is, blijkt wel bij het afscheid. “Past u goed op, het kan glad zijn,” waarschuwt één van de vrijwilligers. Een be­jaar­de vrouw reageert vanachter haar rollator: “Dat maakt niet uit, ik heb winterbanden.” Bulderend van de lach verlaten de gasten ’t Olderloug, op weg naar hun woningen.

Latest Posts

Aanbevolen