Laatste nieuws

vv Harkstede houdt door binding jeugd het ledenaantal wél stabiel

Daar waar de ene voetbalvereniging na de andere in onze regio omvalt, of (de jeugdafdeling) noodgedwongen moet fuseren, blijft vv Harkstede de club die het al zo lang is. Het geheim? ”Onze ambitie ligt niet enkel bij de prestaties van het eerste team, maar vooral ook bij het enthousiasmeren van de jeugd. Zo creëren we clubliefde.”

Bestuursleden Albert Koers, Harrie Venhuizen en Sietze van der Heide zitten op een doordeweekse dag tijdens de zomerstop ontspannen aan de stamtafel in de kantine. Ze hebben oud-voorzitter, erelid en ’clubhistoricus’ Aaldrik Evenhuis ook uitgenodigd. ”Dan weten we zeker dat er geen geschiedvervalsing plaatsvindt,” lacht secretaris Koers. Toch gaat het gesprek, ingegeven van het op handen zijnde 90-jarig bestaan, vooral over het heden en de toekomst.

De ’oudgedienden’ zitten op één lijn. ”Dat is misschien wel onze kracht. We zijn een gedegen bestuur, varen dezelfde koers en hebben reële ambities aangepast aan de huidige tijdgeest.” Volgens Van der Heide (voetbalzaken senioren) heeft de zondagclub lange tijd ingezet op de prestaties van het eerste elftal. ”We wilden zo graag eens promoveren naar de 3e klasse. Daar zijn wij vanaf gestapt. Tuurlijk proberen we de beste omstandigheden te creëren voor de selectie, maar alles begint bij de jeugd.” Venhuizen, verantwoordelijk voor de jeugdzaken, vult hem aan: ”De jeugd is onze levensader. We gaan ieder seizoen drie dagen op jeugdkamp naar Borger.

Dat levert niet alleen mooie herinneringen op voor later, maar versterkt ook de binding binnen de teams en de club.” De groen-witten verzorgen al voor de allerkleinsten trainingen op de woensdagmiddag. ”We beginnen bij kinderen vanaf vier jaar spelenderwijs. Zo zijn ze snel vertrouwd met de bal en ontwikkelen ze zich sneller dan kinderen die pas op hun zevende beginnen met voetbal.” Niet alleen op het gebied van de jeugd is het bestuur van vv Harkstede (”met kleine letters ’v’, zonder puntjes,” weet Evenhuis) actief. ”Onze traditionele bazaar aan het einde van het seizoen is wereldberoemd in Harkstede en omgeving,” stelt Van der Heide. ”Ik denk ook wel dat dit onze clubcultuur typeert: er is altijd wat te doen op Sportpark Hamstede.

Vorig jaar hebben we nog een vrienden- en vriendinnendag georganiseerd. Dat doen we niet alleen om nieuwe leden te werven, het is ook gewoon heel gezellig.” Afgelopen seizoen was er voor meisjes een clinic van sc Heerenveen. Koers: ”Inmiddels hebben we hier twee meidenelftallen rondlopen en een dames zevental. Er zitten bovendien een paar talentjes tussen. Daar zijn we hartstikke trots op.” Door alle inspanningen kan de club haar ledenaantal in stand houden.

Venhuizen: ”We hebben ieder seizoen nog zestien of zeventien teams in competitie en al jaren een stabiel ledenaantal van rond de 300.” Toch zijn er wel zorgen. ”De jonge gezinnen die na de bouw van de wijk Borgmeren in Harkstede zijn neergestreken, zijn ook allemaal ouder geworden,” verklaart Evenhuis. ”De jonge vaders van toen stoppen nu met voetballen; de jeugd is voor de studie uitgewaaid en speelt voor een club in de stad of elders in het land.” Bovendien is de ’concurrentie’ met andere sporten in Harkstede groot, waar je naast voetballen onder andere kunt kickboxen, (tafel)tennissen, handballen, gymnastieken, volleyballen en paardrijden.

”Het is afwachten hoe de ontwikkeling van Meerstad verloopt. Trekken de nieuwe inwoners richting Lewenborg of kunnen wij ze enthousiasmeren om in Harkstede te komen voetballen? Het zal ook uitmaken hoe de infrastructuur eruit komt te zien,” stelt Koers. ”En als Meerstad straks 6.000 inwoners heeft, zal het allicht zelf ook sportfaciliteiten krijgen.” De ervaren bestuurders laten zich niet gek maken en zien de toekomst positief tegemoet. ”Onze draagkracht in het dorp is groot.

Dat merken we aan de vele trouwe sponsoren. Tijdens het traditionele jeugdtoernooi, waaraan meer dan tachtig teams deelnemen, stellen de boeren rondom het sportcomplex hun weilanden ieder jaar belangeloos beschikbaar voor parkeerruimte. Dat zegt ook iets.” Maar hoe zit het nou met het 90-jarig bestaan? ”Tja, wanneer vier je een jubileum?” vragen de be­stuursleden zich hardop af. ”Negentig is een beetje een gek getal. We doen wel iets, maar vieren het bescheiden.” Op zaterdag 8 september is er vanaf 19.30 uur een inloopavond voor leden, niet-leden en oud-leden, vrijwilligers, sponsoren en supporters. Een week later vindt er een ouder-kind-toernooi plaats. ”Pas als we honderd jaar bestaan komt er echt een knalfeest.”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30