☏ (0598) 42 20 70 | 📧 [email protected]

Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold inmiddels 25 jaar actief

Aanbevolen

Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de...

MFC aanwinst voor Siddeburen

Ruim zes jaar nadat het idee werd geboren om in Siddeburen een Multi Functioneel Centrum te realiseren...

Jeugdjournaal maakte reportage bij obs de Springplank

Op woensdag 27 mei werd obs de Springplank in Siddeburen benaderd door het jeugdjournaal. Of ze langs...

Een simpele oproep in ’t Bokkeblad van 17 februari 1994 stond aan de oor­sprong van de werkgroep Natuur en Landschap Duurswold. Die oproep werd destijds geplaatst door Jan Glas uit Hellum namens Milieufederatie Groningen, Natuur en Milieu Werkgroep Regio Wagenborgen en Vogelbescherming Nederland. Glas, nog steeds lid van de werkgroep, zocht belangstellenden die mee wilden denken over de plannen voor de herinrichting van het natuurgebied Mid­den-Groningen.

Plannen die in Den Haag destijds hoog op het verlanglijstje stonden. Glas kreeg voldoende respons op zijn oproep en dat resulteerde in mei 1994 in Tonegido in Hellum in de oprichting van de werkgroep Natuur en Landschap Duurswold.

Het plan voor de herinrichting van het natuurgebied Midden-Groningen omvatte destijds zo’n 1.250 hectare natuurontwikkelingsgebied tussen het Schildmeer en de Slochter en Scharmer AE, met verbindingszones naar het Zuidlaardermeer en het Hondshalstermeer.

Voorzitter van de werkgroep is Menno Gerkema uit Scharmer. Hij is al die jaren zeer actief betrokken geweest bij alle natuurprojecten in Midden-Groningen en kijkt met een goed gevoel terug op de start van de werkgroep en het vervolg: ”Het ging er in 1994 vooral om een achterban te organiseren voor de in te stellen landinrichtingscommissie Midden-Groningen.

Wat voor ideeën leefden er in de streek als het ging om natuur en landschap? Inmiddels zijn we 25 jaar verder, de landinrichting van wat inmiddels ’t Roegwold heet is eigenlijk afgerond, maar de werkgroep floreert onverminderd.  Jaar in jaar uit trokken de activiteiten vele tientallen liefhebbers van natuur en landschap, zoals bijvoorbeeld de Vroege Vogeltocht in de Harksteder Broeklanden van zaterdag 11 mei jl. In 2019 houden we voor de 59e keer een lezing en het aantal excursies komt dit jaar op 99.”

De lezingen worden meestal verzorgd door een externe spreker en gaan over uiteenlopende onderwerpen. Van orchideeën tot lepelaars en van roofvogels tot libellen. De excursies en nachtvlinderavonden werden en worden over het algemeen door de leden van de werkgroep verzorgd, waaronder in het verleden de eerder genoemde Jan Glas, meestal samen met Jan Hoving.

En ook Rinus Dillerop en de laatste jaren Theo de la Ruelle, die zich sinds eind 2018 ook gediplomeerd natuurgids mag noemen. Verder roept de werkgroep af en toe echte specialisten in voor bijvoorbeeld de paddenstoelenexcursie in het Kolhamster Mainschoar, die regelmatig op het programma staat.

De werkgroep, met zo’n 60 leden, geeft ieder jaar een nieuwsbrief uit met veel informatie over Duurswold en is erg trots op de in 2016 uitgegeven wandel- en fietsgids ’De natuur van Duurswold’, waarvan de eerste druk nagenoeg is uitverkocht.

In veel gebiedsontwikkelingen heeft de werkgroep haar invloed doen gelden, bij de provincie, het waterschap, de gemeente Slochteren en sinds 2018 bij de gemeente Midden-Groningen. Zo is de werkgroep ook actief betrokken geweest van bij de verschillende dorpsrandparken in Duurswold.

Gerkema daarover: ”De laatste tijd gaat het overleg met de diverse instanties vaak over een nieuwe ontwikkeling in de regio, het laagveengordelproject ”Groeningen”. Als een groene gordel om de stad Groningen verbindt dat plan de Onlanden in de gemeente Noordenveld met gebieden in de (nieuwe) gemeente Groningen en die in Midden-Groningen.

Het verbindt het Leekstermeer, Paterswoldsemeer, Zuidlaardermeer en het Schildmeer. Het plan biedt kansen voor natuuronderzoek en ontwikkeling, voor recreatie en werkgelegenheid.”

Momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van een passage onder de A7 door om zo de verbinding van Westerbroek/Zuidlaardermeergebied met de natuurgebieden in Scharmer/Kolham en ’t Roegwold te realiseren, waardoor met name bevers en otters een veilige oversteek naar de natuurgebieden in  Midden-Groningen kunnen maken. Gerkema verwacht dat dit project in 2020 gerealiseerd is.

Daarnaast staat het behoud van de Harksteder Broeklanden hoog op het verlanglijstje van de werkgroep en zal zij zich blijven inzetten voor de natuurkwaliteit en -beleving in Midden-Groningen. 

In de loop der jaren is de vaste kern van de werkgroep onveranderd gebleven, maar inmiddels kan de werkgroep wel een paar nieuwe leden gebruiken. Niet alleen vanwege de jaarlijkse activiteiten in het prachtige Duurswold, maar ook om de vinger aan de pols te blijven houden bij de ontwikkelingen die de natuur aangaan.

Belangstellenden voor wie de natuur in Duurswold na aan het hart gaat en een bescheiden, maar actieve rol hierin willen spelen zijn van harte welkom. Meer informatie kunt u lezen op de website www.werkgroepnld.nl, of via e-mail: [email protected] De eerstvolgende activiteit van de werkgroep is een nachtvlinderavond in de Baggerputten op vrijdag 5 juli a.s., aanvang 21.30 uur.

Laatste Nieuws

Koning bezocht Overschild en Siddeburen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 27 mei een werkbezoek gebracht aan Overschild en Siddeburen. In Overschild sprak de...

MFC aanwinst voor Siddeburen

Ruim zes jaar nadat het idee werd geboren om in Siddeburen een Multi Functioneel Centrum te realiseren nadert het gebouw aan de...

Jeugdjournaal maakte reportage bij obs de Springplank

Op woensdag 27 mei werd obs de Springplank in Siddeburen benaderd door het jeugdjournaal. Of ze langs mochten komen om kinderen te...

Fraeylemaborg weer geopend voor publiek

Op Landgoed Fraeylemaborg kan iedereen deze zomer actief aan de slag. Een expositie bezoek kan worden gecombineerd met schilderen in het park, muziek maken...

Officiële opening MFC Siddeburen uitgesteld

Na de oplevering door Fledderman Bouw half april jl. en verdere afwerking en inrichting is het nieuwbouwgedeelte van het Multi Functioneel Centrum Siddeburen inmiddels...
- Advertisement -

Meer zoals dit

X