spot_img

Windmolenpark in Midden-Groningen? (Ingezonden)

Laatste nieuws

Beste Groningers, dorpsgenoten van Hellum, Noordbroek, Schildwolde, Slochteren, Siddeburen en Wagenborgen,

Een verontrustend plan voor windmolens in en rondom de dorpen Hellum, Noordbroek, Schildwolde, Slochteren, Siddeburen en Wagenborgen. Momenteel is het vijf voor twaalf wat betreft de windmolenplannen, wellicht zijn wij nog niet te laat.

Naast de zorg die bij de burgers leeft is ook de gemeente Midden-Groningen geen voorstander van deze plannen en komt op voor de belangen van haar inwoners. Echter, uit de praktijk blijkt dat wanneer een groep boeren overeenstemming bereikt met een windmolenexploitant, ze de plannen presenteren aan de Rijksoverheid en de provincie Groningen.

Beide organen zijn graag bereid om de vergunning die hiervoor nodig is te verlenen. Kortom, de Rijksoverheid en provincie Groningen omzeilen hiermee de stem van de inwoners en de gemeente Midden-Groningen die zich voor haar inwoners sterk maakt. En let op: de Europese wetgeving zegt dat er minimaal 10 keer de tiphoogte als afstand naar de bebouwing ongeveer 2 km geldt.

Helaas zien we dat in Nederland 600 meter wordt aangehouden. Het dichtstbijzijnde praktijkvoorbeeld is in Meeden. De voormalige gemeente Menterwolde was net als de inwoners ook fel tegen de plannen voor windmolens langs de N33. Inmiddels zijn de windmolens langs de N33 een feit, van heinde en verre zijn de windmolens zichtbaar, die hier het landschap bepalen.

Anno 2021 liggen er concrete plannen om 18% van alle windmolens in Nederland te plaatsen in de provincie Groningen. De provincie Gro­ningen heeft 60 jaar lang offers gebracht, het aardgas is nog steeds een hoofdpijndossier.

Als provincie Groningen zijn wij jarenlang de melkkoe voor de overheid geweest, het heeft de staatskas enorm gevuld en levert ons als Groningers alleen maar ellende op. Als wij als inwoners niet oppassen zijn wij opnieuw de klos. De in­woners van de Randstad zijn voor groene energie zoals windmolens, maar protesteren fel tegen plannen in en rondom hun eigen woonomgeving.

Het landschap in Midden-Groningen met tal van natuurgebieden rondom de stad Groningen, met Groningen als landschapsgordel biedt kansen voor ons als inwoners. Het Roegwold, het Schildmeer, de Baggerputten en het eeuwenoude Slochterbos zijn ieder uniek in haar soort. Een enorme variëteit aan vogels komen hier voor, maar ook de leefbaarheid voor ons als inwoners is toegenomen. De biodiversiteit in de gebieden is toegenomen met vogelsoorten, de blauwborst, witwangstern, lepelaar, visarend en zeearend (foto) zijn al gespot.

De locatie voor deze plannen is een no-go. Windmolens zijn schadelijk voor onze volksgezondheid, ze zorgen voor slagschaduw, de enorme magnetische velden en bijbehorende bromtonen zorgen voor veel fysieke klachten.

Ook voor flora en fauna zorgen windmolens voor negatieve effecten, vogels raken hun oriëntatie kwijt doordat hun radar wordt verstoord door de magnetische velden van de molens en worden geraakt door de wieken van de windmolens. Bij het windmolenpark Eemshaven moeten de wieken van de windmolens sinds oktober 2020 soms worden stopgezet om het aantal dode vogels te verminderen.

Ons belastinggeld wordt omgezet in subsidies voor onder andere windmolenparken, terwijl om bij het voorbeeld van Meeden te blijven, de eigenaren RWE en Toyota het geld opstrijken. Buitenlandse multinationals profiteren van de parken, terwijl het stroomnet nog niet berekend is op de huidige toelevering van de windmolens. Het is zelfs de vraag of de molens in Meeden de stroom wel aan het net leveren.

De plannen voor nog eens 25 extra molens dragen niet bij aan het net, maar worden vooral gebouwd om nu nog te profiteren van de beschikbare subsidies. Als inwoners zijn wij nu aan zet, het kost ons belastinggeld, de torenhoge vergoedingen voor de grondeigenaren en exploitanten maken de toekomstige stroomkosten onnodig duur, een vergroot risico op gezondheidsklachten en ons landschap wordt ingrijpend aangetast.

Stop deze absurde waanzin nu het nog kan, laat u niet afkopen met een subsidie voor het dorp. Meld u aan bij de dorpsraden/dorpsbelangen van uw dorp!

Uw bezorgde dorpsgenoten,

Richard Waijer

Egbert Jan Schilthuis

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30