Op dinsdag 14 november vindt weer de feestelijke uitreiking plaats van het Lokaal Compliment, waarbij het gemeentebestuur vrijwilligers in het zonnetje zet. Door de fusie met Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde betreft het meteen ook de laatste uitreiking in de geschiedenis van de gemeente Slochteren. Aanmelden van vrijwilligers kan nog tot en met 15 oktober.

De ’Complimenten voor onze Lokale Helden’ (kortweg: Lokaal Compliment) worden jaarlijks georganiseerd door de gemeente Slochteren en de Rabobank en zijn een financiële ondersteuning aan inspirerende en/of opvallende vrijwilligersprojecten en/of -organisaties. Daarnaast benoemt de jury ook een Vrijwilliger en Jonge Vrijwilliger van het Jaar. De Rabobank reikt in onze gemeente in totaal 2.750 euro aan prijzengeld uit. ”We vinden het heel belangrijk dat we met deze uitreiking een blijk van waardering kunnen geven aan de vele vrijwilligers die onze gemeente kent,” zegt wethouder Anja Woortman.

”De gemeenschap draait op hen. Zij houden de leefbaarheid in stand, juist in een tijd van schaalvergroting waarbij we inzetten op sterke dorpen. Op veel plaatsen worden momenteel ontmoetingsplekken gecreëerd. Het is mooi om te zien hoe dit door de dorpen zelf wordt opgepakt. Dit werkt alleen met de inzet van vrijwilligers.” Hier blijft het volgens haar niet bij. ”Ook in het verenigingswezen en in de sociale sector zetten velen zich onbezoldigd in. Het gemeentebestuur is hen zeer erkentelijk.”

Het Lokaal Compliment van Slochteren vindt dit jaar voor de laatste keer plaats. ”Door de herindeling per 1 januari 2018 zal het gemeentebestuur van Midden-Groningen beslissen over een eventuele voortgang,” aldus Woortman. ”Wat mij betreft komt er zeker iets voor terug: vrijwilligers verdienen ook in onze nieuwe gemeente waardering.” De uitreiking van de vrijwilligersprijzen van Slochteren wordt traditioneel in november georganiseerd.

De genomineerden krijgen een feestelijke avond aangeboden in Partyboerderij ’t Hof van Scharmer, waar de winnaars bekend worden gemaakt door wethouder Woortman, die juryvoorzitter is. Het Lokaal Compliment bestaat uit drie prijzen en een aanmoedigingsprijs, allen in de vorm van waardecheques. De Vrijwilliger en Jonge Vrijwilliger van het Jaar ontvangen ieder een beeld met inscriptie en een cheque van 250 euro. Bovendien ontvangen alle genomineerden een taartbon. De jury bestaat uit vertegenwoordigers uit de zorgsector, de creatieve en economische sector, het jongerenwerk en de Rabobank.

Woortman: ”Kent u in uw omgeving een vrijwilliger die dit jaar een extra schouderklop verdient, of kent u een groep vrijwilligers die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet, nomineer deze dan.” Voor individuele vrijwilligers stuurt u een gemotiveerde e-mail naar [email protected] Groepen vrijwilligers kunnen genomineerd worden via de website van de Rabobank onder de link ’Compliment voor onze Lokale Helden’.

Inschrijven kan nog tot en met 15 oktober a.s.