Zaterdag 12 augustus weer Rondje Harkstede

0
223

Zaterdag 12 augustus wordt weer het Rondje Harkstede gehouden, waarbij u verrassende ontdekkingen kunt doen. De monumentale kerk, Hoofdweg 63, is open. Hopelijk zal de kerk in 2017 aan de binnenkant worden gerestaureerd. Aanvankelijk werd gedacht dat de restauratie in januari zou beginnen. Er moet echter eerst nog onderzoek plaatsvinden en dit is nog niet afgerond. Mogelijk neemt het nog wel enige tijd in beslag.

Dit duurde de mensen van de boekenmarkt te lang, daarom hebben zij er voor gezorgd dat de boekenmarkt voor een tijdelijke periode terug is geplaatst. Tijdens het Rondje Harkstede kunnen ook weer boeken worden ingeleverd. U vindt er misschien wel het boek waarnaar u al zo lang hebt gezocht. Een boek kost één euro, de opbrengst is voor de restauratie van de kerk. In de kelder zijn ook mensen van de Historische Vereniging. Zij kunnen u heel veel vertellen over de dorpen.

In de kerk zijn weer rondleiders aanwezig, zij weten heel veel over de beroemde stichters van de kerk, Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers. De rondleiders willen u ook graag vertellen over de vele wetenswaardigheden, die u kunt zien in de kerk, de toren en de kelder. Ook kunt u een film bekijken over de kerk. De kerk en de boekenmarkt zijn open van 13.00-17.00 uur.

In De Graankorrel, naast de kerk, kunt u de expositie van quilts van mevrouw Willy Bouwman uit Harkstede bewonderen. De molenaars van Stel’s molen willen u ook graag ontvangen. De molenaars kunnen u veel interessante zaken over de molen vertellen. Ook hier kunt u een film bekijken. Bij het theehuis ”Ons Hertenkamp” van NOVO staat vanaf 13.00 uur de koffie/thee weer klaar.

Dit theehuis staat op een historische plaats. Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Ook had deze plaats een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor. Het oude schoollokaal, Hoofdweg 89 in Scharmer, is 12 augustus niet open. Zie ook de vernieuwde website www.rondjeharkstede.nl.