Zes Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt

Laatste nieuws

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft maandag 26 april aan zes inwoners van de gemeente een Koninklijke Onderscheiding bij Algemene Gelegenheid uitgereikt voor hun inzet voor de samenleving. Vijf personen werden benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond maandagmorgen plaats in de theaterzaal van het Kielzog in Hoogezand.

Van de zes gedecoreerden in de gemeente zijn er twee woonachtig in het verspreidingsgebied van deze krant.

De heer H.J. (Hilbrand-Jan) Pater is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is 80 jaar en komt uit Zuidbroek.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ”De heer Pater heeft zich jarenlang als vrijwilliger ingezet voor de voormalige gemeente Menterwolde en in Muntendam in het bijzonder. Heel bijzonder is dat hij zich 61 jaar als vrijwilliger heeft ingezet bij het stembureau Menterwolde, waar hij de lokale, provinciale, landelijke en Euro­pese verkiezingen ondersteunde.”

De overige verdiensten van de heer Pater zijn: – van 2004-2010 vrijwilliger bij het project seniorenvoorlichting Menterwolde. Pater stond senioren bij in het geval van vragen op het terrein van wonen, zorg, financiën, belastingontheffingen en het aanvragen van hulpmiddelen; – vrijwilliger bij en secretaris en penningmeester van de Stichting Welzijn Menterwolde van 2007-2013. Deze stichting was verantwoordelijk voor het beheer van de peuterspeelzalen, het algemeen maatschappelijk werk en de coördinatie van de mantelzorgvrijwilligers.

Pater was tevens actief als vrijwillig ouderenadviseur; – vanaf 2007–2014 was hij vrijwilliger bij de Zwemclub ZCM’86 Muntendam; – vanaf 2013 is betrokkene vrijwilliger belastingservice te Muntendam om ouderen te helpen bij het invullen van hun belastingformulieren en het bijhouden van hun administratie; van 2014-2018 was Pater secretaris van de Participatieraad Menterwolde, waar hij zich inzette voor jeugdhulp en de uitvoering van de WMO alsmede de Participatiewet; – Pater was tevens van 2014-2018 penningmeester en secretaris van de Stichting Dorps­huis Muntendam.

De heer H.F.J. (Henk) Meijer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De in Overschild woonachtige Meijer is 61 jaar.

Burgemeester Hoogendoorn: ”De heer Meijer zet zich al jaren in voor de (vecht)sport. Hij verrichtte daar activiteiten die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben met een (inter)nationale uitstraling en betekenis. Zo was hij niet alleen bondscoach taekwondo in Nederland, maar ook in Frankrijk en Griekenland. Hij zou de onderscheiding eigenlijk zondag 25 april krijgen tijdens het dertigste Henk Meijer Chaos Jeugdtoernooi (taekwondo) in Groningen, maar door corona ging dat helaas niet door.”

Henk Meijer is sinds 1983 eigenaar en hoofdcoach bij het Taekwondo Center te Groningen, dat ook wel bekend staat als de Taekwondoschool Henk Meijer. In de periode 1980-1988 was hij atleet bij de Taekwondobond Nederland. Hij werd vijfmaal Nederlands kampioen en won vijfmaal de Dutch Open, werd derde op het EK 1980 en eerste op het EK 1982. Op het WK 1983 werd hij derde.

Het hoogtepunt van zijn carrière was het behalen van goud op het WK 1985, waar hij de eerste niet-Koreaan was die een wereldtitel behaalde in Zuid-Korea. Door deze overwinning kreeg het Nederlandse en internationale taekwondo een boost. Daarna werd hij derde op het WK 1988. Hij sloot zijn carrière als topsporter af met zijn deelname aan de Olympische Spelen 1988, waar taekwondo als demonstratiesport werd getoond.

In de periode 1990-1994 was hij onbezoldigd bondscoach van het Nederlandse Nationale Senioren­team en als voorbereiding op de (kwalificaties voor de) Olympische Spelen werd hij fulltime bezoldigd bondscoach (1997-2004). Hij trainde de deelnemers aan de Olympische Spelen van 2000 en 2004. Daarna werd hij bondscoach van het Franse (2005-2008) en het Griekse (2010-2011) nationale team. Hij coachte de sporters voor negen EK’s en tien WK’s.

Als eigenaar van de Taekwondo­school Henk Meijer leidde hij diverse kampioenen op. Hij leidde in de jaren negentig een professioneel demonstratieteam op dat de sport demonstreerde in binnen- en buitenland tijdens vechtsportgala’s en -beurzen. Tegenwoordig is dit team met name actief op regionaal niveau binnen het onderwijs, vechtsportclubs en tijdens sportevenementen en bijvoorbeeld Koningsdag.

Hij organiseert sinds de jaren negentig jaarlijks het Henk Meijer Chaos Jeugdtoernooi. Daarnaast coacht en begeleidt hij de talenten binnen zijn club of kennissenkring. In samenwerking met de Stichting Leergeld Groningen e.o. biedt hij jonge leden de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief te sporten. Hij verleent tevens zijn medewerking aan diverse seminars van andere (vecht)sportclubs. Voor zijn verdiensten voor de promotie van het taekwondo is Henk Meijer in 2013 opgenomen in de Taekwondo Hall of Fame te Las Vegas.

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30