Vorige week plaatsten wij een oproep van Roberto Broekema. Hij was op zoek naar het verleden van zijn vader Trijnko Schuur uit Siddeburen. ”De oproep in ’t Bokkeblad was mijn laatste kans iets meer over het verleden van mijn vader en grootouders te weten te komen. Hoewel het verhaal tragisch blijkt, ben ik enorm blij met de tientallen reacties die ik heb mogen ontvangen. Veel vragen zijn nu beantwoord.”

Eén en ander speelde zich af in de oorlogstijd. ”Mijn vaders opa Wijcher Schuur en oma Trientje Kuiper woonden destijds aan de Kerklaan. Hier groeide mijn oma Kornelia op. Ik weet nu dat zij tussen 1940 en 1944 iedere dag samen met haar vriendin naar Delfzijl fietste om daar in de keuken voor de Duitsers te werken. Beiden kregen een relatie met een Duitse marinier.”

Kornelia werd zwanger van ene Karl Willi en beviel in 1942 van zoon Trijnko. ”Natuurlijk was men hier niet blij mee. In de loop der tijd werd het echter geaccepteerd. Toen ze in 1944 wederom zwanger werd, moest er evenwel een abortus komen.” De primitieve abortus met breinaald mislukte, waarna de 24-jarige Kornelia in het ziekenhuis overleed. ”Tijdens de begrafenis ging het er ook niet leuk aan toe.

Karl Willi werd bij het graf weggeduwd door de moeder van Kornelia. Al met al was het voor zowel Karl Willi als de familie Schuur een verschrikkelijk drama. Kornelia’s vriendin is met haar Duitse vriend naar Duitsland vertrokken en schijnt een goed leven te hebben gehad. Rest mij alleen nog de vraag: wie was die 20-jarige Duitse marinier Karl Willi?”