’Zorgprofeet’ Jos de Blok bezocht Siddeburen

Laatste nieuws

Afgelopen week was Jos de Blok, bedenker, oprichter en directeur van Buurtzorg Nederland, een dag op bezoek bij Buurtzorg in Siddeburen. De Blok krijgt veel aandacht in de landelijke media, omdat zijn zorgconcept erg vernieuwend is. In Nederland zijn inmiddels meer dan 750 Buurtzorg-teams actief en het to­taal van de medewerkers ligt al boven de 9.000.

Jos de Blok merkte als wijkverpleegkundige dat het steeds moeilijker wordt om goed te kunnen functioneren. ”De thuiszorgorganisaties zijn te groot en inflexibel,” zegt hij. Daarom richtte De Blok in 2007 Buurtzorg Nederland op om, naar eigen zeggen, de menselijke maat terug te brengen in de zorg. De stichting wordt gekenmerkt door zelfsturende wijkteams, waarin de verpleegkundigen zelf bepalen hoeveel tijd ze aan de zorg van een cliënt besteden. Het is een lokaal georganiseerde variant op de reguliere thuiszorg en gaat terug tot de basisprincipes van de wijkverpleging, waar de zorg deel uitmaakt van alles wat er in de wijk gebeurt. Buurtzorg kent geen brede bestuurslagen en kan mede daardoor goedkoper opereren. De Blok: ”Wij richten ons in onze dienst- en zorgverlening bovendien op de zorgonafhankelijkheid van onze cliënten; 80% van hen heeft korter dan drie maanden zorg nodig.”

Eind maart reisde De Blok met Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en premier Rutte mee tijdens een handelsmissie naar China, in mei was hij spreker op een zorgcongres in Japan, twee weken terug gaf hij een lezing in Schotland en vorige week maandag reed hij op een oude buurtzorg-fiets langs vijf cliënten in Siddeburen. ”Ik vind het heel belangrijk om zelf te zien hoe de cliënten onze zorgverlening ervaren,” zegt De Blok. ”Daarom bezoek ik nog altijd twee à drie buurtzorgteams per week verspreid over het hele land.” Door uitbreiding van het aantal cliënten is het team voor Siddeburen en omstreken (Hellum, Steendam, Tjuchem en Overschild) sinds kort gesplitst. Vanuit Schildwolde is ook een team werkzaam dat het overige gebied van de gemeente Slochteren bedient. De Blok: ”Wij werken vanuit Siddeburen met twee kleine, autonome teams van breed opgeleide en ervaren zorgprofessionals. Het team bedenkt samen met de cliënt de juiste oplossingen.” De Buurtzorg-directeur zegt erg tevreden te zijn over het reilen en zeilen in Siddeburen. ”Een aantal cliënten die ik vanochtend heb bezocht waren gewoon emotioneel over de manier waarop ze ondersteund worden. ’Door de vertrouwdheid, de aandacht en de wijze waarop je hulp krijgt, kan je jezelf blijven,’ zei één van de cliënten tegen me.”

Buurtzorg Nederland krijgt inmiddels navolging in het buitenland. In Zweden is een team opgezet en vanuit Zwitserland, België, Engeland, Schotland, Canada, Amerika, Japan, Korea en China is serieuze belangstelling voor het zorgconcept. De Blok ontving in december The Albert Medal for Lifesaving, een hoge Britse onderscheiding voor diegene die een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving. Ook Madame Curie, professor Hawkin en Thomas Edison ontvingen de medaille. De Blok wordt in de media al de ’zorgprofeet’ en inspirator genoemd. Zelf blijft De Blok bescheiden. ”Een hele eer, maar het gaat niet om mij, maar om hoe alle teams zich hebben ingezet voor cliënten.”

Latest Posts

Aanbevolen