Home Midden-Groningen Zwarte piet bij sinterklaasintocht? Dan komt college niet!

Zwarte piet bij sinterklaasintocht? Dan komt college niet!

Het college van burgemeester & wethouders van Midden-Groningen wil graag algemeen toegankelijke sinterklaasintochten, waar alle inwoners zich prettig bij kunnen voelen. De landelijke intocht laat zien dat de roetveegpiet daar goede mogelijkheden voor biedt. Als bij openbare intochten in Midden-Groningen wordt vastgehouden aan de zwarte piet, dan is het college niet beschikbaar om de sint welkom te heten. Het college nodigt de organisatoren uit voor een gesprek om te streven naar een gemeenschappelijk standpunt.

Naar aanleiding van de antiracismedemonstraties die in Nederland hebben plaatsgevonden, de publieke opinie en vragen uit de gemeenteraad heeft het college besproken hoe om te gaan met de rol van zwarte piet in sinterklaasintochten in de gemeente Midden-Groningen in 2020. In hoeverre en op welke manier intochten dit jaar in verband met corona plaats kunnen vinden is nu nog niet duidelijk. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn licht toe: ”We beseffen dat er velen zijn die oprecht ongemak, pijn en verdriet voelen bij de traditionele zwarte piet.

Vorig jaar heb ik organisaties opgeroepen om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Maar helaas moet worden geconstateerd dat een vruchtbaar gesprek hierover niet goed mogelijk is. Het landelijk beeld toont dat de discussie van beide kanten (voor- en tegenstanders) zodanig is verhard, dat het niet meer mogelijk is om een ontspannen sinterklaasfeest te organiseren als nog langer wordt vastgehouden aan de traditionele zwarte piet.

In verschillende gemeenten hebben we gezien dat er harde protesten zijn gevoerd die hun schaduw over het kinderfeest hebben geworpen. Het college vindt het daarom nodig om nu kleur te bekennen. Het college is niet in de positie om zwarte piet te verbieden (en wil dat ook niet), maar als bij openbare intochten van de Sint zwarte pieten aanwezig zijn, zullen collegeleden niet beschikbaar zijn om de Sint welkom te heten.” Het college constateert dat een deel van de samenleving wil vasthouden aan een traditie waar zij fijne herinneringen aan hebben.

Volgens burgemeester Hoogendoorn heeft men daarbij meestal helemaal geen discriminerende intenties. ”Maar dat neemt niet weg dat de traditionele zwarte piet in de praktijk vaak wel dit effect heeft en daardoor pijn en verdriet oproept bij hen die dit treft. Daar kan en wil het gemeentebestuur niet aan voorbij gaan. Daarom pleit het college voor een sinterklaasfeest waar alle inwoners van onze gemeente zich prettig bij kunnen voelen.”

Laatste nieuws

Brand in vrouwenpaviljoen Salem in Wagenborgen herdacht

Zaterdag 24 oktober 1970 staat bij veel mensen nog in het archief als de dag van gisteren:...

Charlotte Doddema uit Noordbroek verkozen tot Sporttalent van 2019

Afgelopen vrijdag werden de winnaars van de Sportverkiezing Midden-Groningen 2019 via een livestream bekendgemaakt. De sportverkiezing zou...

Wethouder Boersma reikte prijzen uit van fotowedstrijd

Op zaterdag 5 september organiseerde het Voedselpark Slochteren een Doe-Dag. Bezoekers konden deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u