Voorpagina Midden-Groningen Zwerfafval? Samen aan de bak op zaterdag 21 maart!

Zwerfafval? Samen aan de bak op zaterdag 21 maart!

Na jaren van ergernis startte de in Siddeburen woonachtige Geert Tamminga in 2015 het initiatief van een zwerfafval-opruimdag. Inmiddels is ‘Slochteren Schoon’ toe aan de zesde editie van deze opschoonactie. Het initiatief werd in de voorgaande jaren breed gedragen. In vrijwel alle dorpen van de voormalige gemeente Slochteren worden jaarlijks vele zakken afval verzameld. Dit jaar staat ‘Slochteren Schoon’ op zaterdag 21 maart op de agenda.

Het begon in 2015 met een ingezonden brief van Tamminga aan ’t Bokkeblad. Hij haalde bijna wekelijks een zak zwerfafval uit de bermen langs zijn fietsroute van en naar het werk. Er moest besef komen dat het zo niet langer kon, aldus Tamminga en hij kon en wilde het niet meer alleen ophalen. “Waarom zou je die troep in de natuur gooien als je het ook gewoon in een vuilcontainer kan achterlaten?” Zijn vraag aan de gemeenschap van Slochteren was en is dan ook: ”Kunnen we hier niet samen in optrekken?” Inmiddels is de actie aangesloten bij de landelijke opschoondag van Nederland Schoon.

Deze landelijke opschoondag maakt zich op voor de 18e editie. In heel Nederland zijn opschoonacties, door jong en oud, waardoor ‘we’ opgeruimd  de lente in gaan. “De Landelijke Opschoondag blijft de dag waarop we met z’n allen samenkomen en iedereen aan de slag gaat, maar we moeten ons afvragen wat we de andere dagen van het jaar doen om onze leefomgeving zwerfafvalvrij te houden.

De plastic soep is aan de orde van de dag en aandacht voor het klimaat wordt steeds urgenter.” Iedereen wordt de gelegenheid geboden een steentje bij te dragen om Nederland schoon te houden. “Op die manier kunnen we ook opgeruimd de zomer, herfst en winter in.

Samen zwerfafval opruimen zorgt bovendien voor meer saamhorigheid in de buurt. Tussen bewoners onderling en andere betrokkenen zoals winkeliers en beheerders.” De gemeente Midden-Groningen faciliteert de landelijke schoonmaakactie door grijpstokken, ringen en een onkostenvergoeding per deelnemer beschikbaar te stellen.

Een schoonmaakactie kan worden aangemeld bij [email protected] Daarna kan op een toegestuurde vragenlijst aangegeven worden hoeveel deelnemers er zijn en het aantal ringen en grijpers er nodig zijn. Deze zijn vrijdag 20 maart de hele dag op te halen bij de gemeentewerf in Slochteren.

De werf is zaterdag 21 maart open van 13.00 tot 15.00 uur, bij het brengen van het afval kunnen de grijpers en ringen weer ingeleverd worden. Voor wie niet in de gelegenheid is de ringen en grijpers op vrijdag op te halen, stelt Geert Tamminga voor om contact met hem op te nemen, dit kan via tel. (06) 19 68 11 96, wel zal er voor het in aanmerking komen van de onkostenvergoeding een aanmelding gedaan moeten worden via het eerder genoemde mailadres van de gemeente.

Laatste nieuws

Overdracht kerk en verenigingsgebouw in Kolham naar SOGK

Op vrijdag 20 november jl. was het zover. Na een periode van voorbereiden droeg de Protestantse Gemeente...

Harkstede in rep en roer in Sinterklaastijd

Het mysterie van de gestolen chocoladeletters van Sinterklaas heeft Harkstede een week lang in de ban gehouden....

’Boombommetjes’ uitgedeeld in Voedselpark Slochteren

De afgelopen twee jaar legden ‘The Pollinators’ bij Amsterdam en Rotterdam in festivalsetting samen met de bezoekers...

Misschien vindt u dit ook wel leukGERELATEERD
Aanbevolen voor u