Laatste nieuws

Zwerfvuil-opruimactie: bijna 500 kilo zwerfafval verzameld

Tijdens de regionale vrijwilligersactie ’Slochteren Schoon’ is afgelopen zaterdag bijna 500 kilo zwerfafval uit de bermen en sloten van onze voormalige gemeente verzameld. In Overschild, Tjuchem, Steendam, Siddeburen, Schildwolde, Froombosch, Kolham, Scharmer, Harkstede en Lageland gingen tientallen vrijwilligers met grijpers en vuilniszakken op pad.

Initiatiefnemer Geert Tamminga uit Siddeburen sprak van een succes, maar tegelijkertijd ook van een trieste dag. ”De berg afval is gigantisch; daar heb ik wel een dubbel gevoel bij. Zoveel rotzooi verzamelen in zo’n korte tijd….. dan ligt er dus blijkbaar wel heel veel.” Toch kwamen er ook verhalen binnen van groepjes vrijwilligers die minder troep tegenkwamen dan een jaar eerder. Zoals in Steendam, waar ook de meest opzienbarende ’buit’ van de dag werd geborgen: een gigantische kluis. Helaas voor de vinders bleek de inhoud verdwenen. Middels een hydraulische takel werd de 400 kilo zware brandkast uit de sloot gevist.

Zoals ieder jaar bestond het gros van het afval uit blikjes, flesjes, lege sigarettenpakjes en McDonalds verpakkingen. Tamminga: ”Wat mij zelf in Siddeburen opviel is de grote hoeveelheid vuurwerkafval dat er na bijna drie maanden nog ligt. Daarom is het ook zo belangrijk om de schoonmaakactie in het voorjaar te houden. Nu zie je alle troep nog liggen, straks als alles groeit niet meer.

Wanneer de grasmaaier er vervolgens doorheen gaat wordt het afval versnipperd en verdwijnt het definitief in de natuur.” Wethouder Jan Jakob Boersma was op de gemeentewerf in Slochteren aanwezig om met eigen ogen te aanschouwen wat er zoal werd binnengebracht en om de ervaringen te horen van de vrijwilligers.

”Het is overweldigend om te zien hoeveel inwoners hun vrije zaterdag opofferen om hun eigen dorp schoon te maken. Maar als je dan ziet hoeveel troep er binnen wordt gebracht, is het wel duidelijk dat we nog een slag kunnen maken.” Hij gaat in de komende maanden vaker met Tamminga om de tafel om te zien hoe verenigingen, scholen, politiek, maar ook de andere dorpen in de nieuwe gemeente bij de schoonmaakactie betrokken kunnen worden.

De wethouder en de Siddebuurster hopen, naast een mentaliteitsverandering, uiteindelijk een organisatie op te tuigen zoals die in Woudbloem al bestaat. Tamminga: ”Daar ruimt een clubje vrijwilligers op regelmatige basis op, zodoende lag er nu eigenlijk niks. In elk dorp zou eigenlijk zo’n groepje moeten ontstaan. Dan houden we de bermen en sloten structureel schoon. En als er geen afval ligt, gooien mensen er ook niet zo snel iets bij.”

Latest Posts

Aanbevolen

't Bokkeblad Digitaal

Meld u aan voor 't Bokkeblad Digitaal en ontvang 't Bokkeblad elke week in uw mailbox.

Elke woensdag vanaf ± 10.30