Ook dit jaar vindt er weer een zwerfvuil-opruimactie plaats in onze regio. Het betreft alweer de vierde editie van het burgerinitiatief van Geert Tamminga uit Siddeburen, waar ieder jaar tientallen vrijwilligers aan mee doen.

Het begon vier jaar geleden allemaal met een ingezonden brief van Tamminga aan ’t Bokkeblad. Hij ergerde zich al jaren groen en geel aan de vele blikjes, flesjes en andere verpakkingsmaterialen in de bermen langs de fietsroute naar zijn werk. ”Kunnen we hier niet samen in optrekken?” was zijn vraag aan de gemeenschap van de gemeente Slochteren.

Dorpsverenigingen pakten de handschoen op en ook de gemeente droeg haar steentje bij in het succes van de jaarlijkse zwerfvuil-opruimdag. Afgelopen editie sloot het burgerinitiatief van Tamminga voor het eerst aan bij de landelijke actie ’Nederland Schoon’. Hierbij kan elk dorp zijn eigen schoonmaakactie aanmelden bij de overkoepelende organisatie, zodat men gebruik kan maken van gratis promotiemateriaal, handschoenen, hesjes, vuilniszakken en een kinderpakket.

Ondanks de overgang van Slochteren naar Midden-Groningen komt er dit jaar nog geen gezamenlijke actie voor de gehele nieuwe gemeente. ”Vanwege de herindeling is het contact met de gemeente begrijpelijkerwijs even op een laag pitje komen te staan,” aldus Tamminga. ”Nu iedereen op zijn plek zit zullen we die banden weer gaan intensiveren. Wie weet kunnen we volgend jaar dan ook de dorpen uit de andere delen van de nieuwe gemeente bij de actie betrekken.” De ambities van Tamminga gaan bovendien verder dan enkel de inzet van vrijwilligers via de dorpsverenigingen.

Zijn bedoeling is om vanaf 2019 ook scholen en sportverenigingen bij de actie te betrekken. ”Om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen is het heel belangrijk om jongeren te laten zien hoeveel kilo’s troep er onnodig in het milieu verdwijnt. Uiteindelijk gaat het om hun toekomst.”

Wethouder Jan Jakob Boersma omarmt het burgerinitiatief. ”Het betreft een erg mooi terugkerend initiatief. Uiteraard willen wij hier graag ons steentje aan bijdragen. Dit soort initiatieven bedoelen we immers juist als het gemeentebestuur praat over ’van buiten naar binnen werken’, ’bewonersinitiatieven omarmen’ en maatwerk op locatie leveren qua dienstverlening.” De gemeente Midden-Groningen gaf afgelopen week al een signaal af over zwerfvuil door zich aan te sluiten bij de zogenaamde ’Statiegeldalliantie’.

Hierin slaan consumenten- en milieuorganisaties, overheden, vakbonden, bedrijven en burgerinitiatieven uit Nederland en België de handen ineen. ”Zwerfafval vormt een bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, niet alleen in Midden-Groningen. Door de invoering van statiegeld op PET-flessen en blikjes kan 70% tot 90% afname van hun aandeel in zwerfvuil worden bewerkstelligd,” zei Boersma daarover.

Net als in de afgelopen edities zal Tamminga actuele informatie omtrent de opruimactie delen via de sociale media, de dorpsverenigingen en ’t Bokkeblad. ”We zijn nog druk aan het inventariseren welke dorpen allemaal aansluiten. Steen­dam, Harkstede, Scharmer, Overschild, Siddeburen, Tjuchem en (PLUS Spithoff) Schildwolde hebben zich in elk geval alvast aangemeld, maar daar komen ongetwijfeld nog meerdere dorpen bij.” Inwoners die op zaterdag 24 maart mee willen helpen bij de schoonmaakactie kunnen zich melden bij hun eigen dorpsvereniging. ”Ik ga ervan uit dat we er wederom een geslaagde actie van maken en weer vele kilo’s zwerfafval verzamelen uit de sloten en bermen van onze mooie regio. Aan de bereidwilligheid van de dorpsverenigingen en de gemeente zal het in elk geval niet liggen.”